Ana Sayfa Çocuk Hastalıkları

Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde göz kayması nasıl anlaşılır, yanıtlamadan önce yeni doğan göz kayması nedir, göz kayması nedenleri nelerdir, göz kayması türleri ve göz kayması tedavisinden bahsetmekte fayda olacaktır.

Bebeklerde göz kayması anne ve babaların en çok korktuğu konulardan biridir. Bebeklerde göz kayması kısa bir şekilde gözlerin aynı doğrultuda hareket etmemesi demektir. Bebeğin doğduğundan itibaren ilk 3 ay boyunca gözleri normal bir şekilde hareket etmemektedir. Annelerin özellikle bu bilgiye dikkat etmesi gerekiyor. 6 aydan uzun bir süre göz kayması devam ediyorsa bir doktora gözükmekte fayda olacaktır. Hem estetik açıdan hem de göz tembelliği olabilme açısından bebekte ki göz kayması fark edildiği zaman 6 aylık olmadan bir uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Göz kayması her insanın görme fonksiyonlarını etkilediği gibi bu etkileme bebeklerde daha fazla olmaktadır. Çoğu bebekte yalancı göz kayması olabilir. Bu göz kayması tedavi edilebilir.

Bebeklerde Yalancı Göz Kayması Nedir?

Bebeklerinin gözünde kayma şikâyetiyle doktora başvuran ailelilere doktor muayene ettikten sonra gözünde kayma olmadığını söylemektedir. Bunun birden çok sebebi vardır bunlardan bir tanesi göz kapağının yapısından kaynaklanmaktadır. Bebeklerde göz kayması nasıl anlaşılır? Sorusunun karşılığı olarak normal gören bir bebeğin gözünde bilyelerine bakarsak birbirine paralel olduğunu görebiliriz. Fakat göz kapağındaki aşırı derecede olan kapalılıktan dolayı içeri kaymış olan bir kandırmaca olabilmektedir. Buna doktor teşhis koyabilir ve bebeklerin kafatası büyüdükçe bu yalancı göz kayması da ortadan kaybolmaktadır.

Bebeklerde Göz Kaymasının Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde göz kayması nasıl anlaşılır? Yeni doğan bebeklerin çoğunda içe şaşılık adı verilen hipermetropidir. Bebeklerin hepsinde bu hastalığa bir eğilim söz konusu olmaktadır. Halk arasında çok duyduğumuz bebek yeni doğdu normaldir geçer sözüne anne ve babaların inanmaması gerekiyor. Bebeklerde oluşan şaşılığın ya da göz kaymalarının sebebi göz adalelerini gelişmediğinden kaynaklanmaktadır. Göz kaymasının nedeni genellikle doğuştandır. Göz kayması genellikle hiçbir hastalığa bağlı değildir. Fakat bunu anlamak için bir doktora başvurmanız gerekiyor. Genel nedenler arasında;

  • Gözde oluşan tümör
  • Göz kanseri
  • Geçirdiğiniz yüksek ateşli hastalıklar
  • Aileden gelen genlerden dolayı genetik olan göz kayması
  • Annenin hamileliği esnasında geçirdiği enfeksiyonlu hastalıklar

Bunların dışında doğum anında zorlama veya bir alet kullanımı ile bebeğin başında oluşan hasar bebeğin gözünü hareket ettirmesini sağlayan kaslara ait olan sinirlerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Şaşılık Türleri;

Dikey şaşılık: Bebeğin tek göz bebeği yukarı veya aşağıya kayar. Bu da gözü hareket ettiren kaslarının işlevinin bozuk olduğunu göstermektedir.

Yatay şaşılık: Tek göz bebeğinin içe ya da dışa doğru kayması yatay şaşılık olarak adlandırılmaktadır.

Yakını görememe: Daha net görmek için fazlasıyla odaklanmayı gerektirir buda içe kaymaya neden olabilmektedir.

Gözlerdeki numara tutarsızlığı: Gözlerinizin bozukluğuna göre verilen gözlük uygun olmaması sonucunda kayma veya göz tembelliği olabilir.

Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde göz kayması nasıl anlaşılır? Genellikle bebeklerde şaşılık tedavisi 3 aydan sonra başlamaktadır. Erken teşhisin tedavi sürecine katkısı çok büyüktür. Şaşılığın kalıcı olup olmadığı anlaşıldığı takdirde ilk zamanlarda göz ve gözlük muayenesi yapılmaktadır. Bu muayeneler sonucu konulan teşhise göre göz kapatma ya da gözlük kullanımı önerilmektedir. Uzman doktorların çoğu göz kapatma tedavisini çocuklarda uygulanmasını önermemektedir. Gözün bir tanesi kapatıldığından dolayı çocuk bu durumdan çok rahatsız olup onu çıkartma ihtimali çok fazladır. Tedavi tam anlamıyla uygulandığı zaman 3-6 ay arasında sonuç alınmaktadır. Fakat tedavi tam anlamıyla yapılmadığında 1 sene sürebilir belki bazı zamanlar 1 seneyi de geçebilmektedir.

SON YAZILAR