Orta Kulak İltihabı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabı, kulak zarının arka kısmında yer alan, işitme ile ilgili kemik yapıları içerisinde bulunan orta kulağın enfeksiyon kapmasıdır. Orta kulakta meydana gelen enfeksiyon sıvı birikimine yol açar. Orta kulak iltihabı sonucunda biriken sıvı nedeniyle kulak ağrısı, denge kaybı, ateş ve kulak akıntısı gibi belirtiler baş gösterir.
Orta kulak iltihabı tedavisi kısa süre içerisinde yapılmazsa, işitme kaybı veya birçok başka sorun ile sonuçlanabilir.
Orta Kulak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Orta kulak iltihabı tedavisi öncelikle enfeksiyonun durumuna, hastanın yaşı ve çeşidi gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Çeşitleri ise; akut orta kulak iltihabı, effüzyonlu orta kulak iltihabı ve kronik orta kulak iltihabı olarak karşımıza çıkar.
Akut Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Aniden ortaya çıkan akut orta kulak iltihabı anormal bir durum söz konusu değilse 4-5 gün gibi kısa sürede ilaç tedavisi ile iyileşme sağlanabilmektedir. Çocuk ve bebeklerin %85’lik kısmında görülebilir. Bunun sebebi bağışıklık sistemi tam anlamıyla gelişmemiş bebek ve çocukların enfeksiyona yakalanma riskinin fazla olmasıdır.
Effüzyonlu Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Orta kulakta, kulak zarı arkasında yer alan, enfeksiyon bulgularının görülmediği halde bir sıvı bulunması halidir. Kulak zarında herhangi bir deformasyon yoktur.
Akut orta kulak iltihabına bağlı effüzyonlar ilaç tedavisi ile 1 ay gibi bir sürede iyileşme gösterirken, bazı durumlarda bu süre daha fazla olabilir. Daha uzun süre iyileşme göstermeyen ve en az 3 ay bir sonuç alınamamış durumlarda ise kronik effüzyonlu orta kulak iltihabı adını alır. İlaç tedavisinden sonuç alınamaması halinde cerrahi müdahale gerekebilir.
Kronik Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Diğer orta kulak iltihaplarının aksine iyileşme süresi uzun ve tekrarlama olasılığı fazla olan orta kulak iltihabı türüdür. Kronik orta kulak iltihabı tedavisinin diğerlerine nazaran uzun sürmesinin nedeni kulak zarının zarar görmüş olmasıdır.
Kronik orta kulak iltihabı tanısının konulabilmesi için 3 aydan daha fazla süredir devam ediyor ve ilaç tedavisine yanıt vermemiş olması gerekir. Kronik orta kulak tedavisi ise oluşan orta kulak iltihabı, damlalar kullanılarak giderilmeye çalışılır. Cerrahi tedavi uygulanma olasılığı yüksektir.