Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolları enfeksiyonları bayan ve erkeklerde hayatları boyunca en az bir kez karşılaştıkları rahatsızlıkların arasındadır. Yapılan araştırmalara göre bayanlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Bunun nedeni bayanların anatomik yapısının enfeksiyon riskini artırmasından kaynaklanmaktadır. Jinekoloğa başvuruların yaklaşık %15’i idrar yolları enfeksiyonları sorunu olmaktadır. Yapılan genelleme ile bayanların yaklaşık %30’unda idrar yolları enfeksiyonları şikayeti bulunmaktadır. Hamile bayanların ise %10’unda idrar yolu enfeksiyonları görülmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Oluşur?
İdrar insan vücudundan atıkları dışarı çıkarmaya vesile olan sıvı olmasına rağmen sterildir. Böbreklerde süzülme işleminin ardından üretilen idrarın mesaneye ve oradan dışarıya atılması bir nevi mekanik temizliktir. Peki steril olan idrarın enfeksiyona neden olmadığını artık biliyorsak idrar yolları enfeksiyonlarının nedeni nedir? Bu sorunun cevabı insan vücudunun iç yapısından değil dışardan gelen bakteri ve mikroplardan kaynaklanmaktadır. İdrar yollarına çeşitli nedenlerden dolayı yerleşen bakteri ve mikroplar burda yer tutar ve ürer. Çoğalan mikroplar vajina yolu ile üretraya girer ve bu yol sayesinde mesaneye çıkar. Mesane mikropların daha da çoğalması için uygun bir yerdir ve miktarı artan mikroplar daha sonra böbreklere ulaşır.
Neden Hamile Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonları Görülür?
- Hamile bayanların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski hamile olmayanlara göre daha büyüktür. Hamile bayanlarda idrar yolları enfeksiyonları genelde 6. Ayın başlarında görülmeye başlar ve doğum olana dek sürebilir.
- Hamilelik sırasında bayanların böbreklerde süzme sonucu oluşan idrarın mesaneye taşındığı üreterler de genişleme olur. Bu doğum oluncaya dek sürer.
- Hormonlarında etkisine bağlı olarak idrar yollarındaki düz kaslarda da gevşeme olur. Gevşemelere bağlı olarak idrarın akış hızı yavaşlar. Bu durum enfeksiyon bulaşma riskini artırır ve hamile bayanlarda idrar yolu enfeksiyonları sık görülür.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolları enfeksiyonlarının belirtileri hemen hemen hamile bayanlarda da aynıdır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- İdrar yaparken ağrı veya yanma,
- Normalden daha sık idrara çıkma,
- İdrar yapmada aciliyet hissi,
- İdrarda kan veya mukus,
- Karnın alt kısmında kramp veya ağrı,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı,
- Titreme, ateş, terleme, idrar sızması
- Uykudan uyanır uyanmaz idrara çıkma isteği,
- İdrar miktarında azalma ya da değişme,
- İdrarın renginde değişiklik ve keskin koku,
- Mesane bölgesinde ağrı, basınç veya hassasiyet
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonunun Bebeğe Zararı Var mıdır?
Sadece hamilelikte değil normal durumlarda da hastaların idrar yolları enfeksiyonlarında gereken tedaviyi olmaması böbreklerin enfeksiyonuna neden olmaktadır. Hamilelikte ise bu enfeksiyonun tedavisi yapılmaz ise erken doğum ve gelişimini tamamlamamış bebeğe neden olabilmektedir. Bu nedenle hem kendi sağlığınız hem bebeğinizin sağlığı için yukarıda sayılan belirtilerden bir kaçı varsa mutlaka hekiminize başvurun.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
İdrar yolları enfeksiyonunun tedavisinde normal durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Hamile bayanların tedavide ilaç seçimi doktor tavsiye ile yapılmakta ve hamile iken kullanılan antibiyotikler ile yapılmalıdır. Doktorlar hamile bayanlara en fazla bir hadta kullanılan ve bebek sağlığı için güvenli olan antibiyotik tedavisi başlatabilirler.
Hamile iken ilaç kullanımı riskini almak istemiyorsanız. İdrar yolları enfeksiyonu tanısından sonra bol bol su içebilir ve özellikle kızılcık suyu tüketebilirsiniz.