Ana Sayfa Genel Sağlık

Gündüz Vakti Uyumanın Zararları

Gündüz Vakti Uyumanın Zararları

Uyku vücudumuzun dinlenmesi için gerekli en önemli faktörlerden birisidir ve bu nedenle uykunun hafife alınmaması gerekir vücut yeterli olduğu ihtiyacı alamaz ise kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açması kaçınılmaz bir durumdur çünkü vücudumuzdaki sinir sistemlerinin dinlenmeye ihtiyacı vardır ve bu dinlenme durumunda en verimli uyku zamanında gerçekleşir. Peki, gündüz uyumanın zararları nelerdir.

Vücudun Biyolojik Saati

Gün içerisinde aralıklarla yapılan uyku vücudun gece uyumasına uyarlanmasına rağmen yapılırsa vücudun biyolojik saatini bozarak ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Örneğin gece yapılan uykunun yanı sıra gündüz yapılan uykular kişilerin günlük planların aksamasına yol açarak kişide ruhsal bozukluklara yol açabilir ya da gün arasında yapılan uykular vücudun alışık olmadığı bir durum olduğu için gece uykusunu etkileyerek sağlıklı uyku düzenini bozmaya yol açacaktır ve bu döngü ile devam eden vücut sürekli yorgunluk hissetmeye başlayarak kişinin fiziksel gücünüzüde zayıflatacaktır.

Dikkat ve Güç Kaybı

Gündüz uykusunun en bilinen zararlarından biriside güç ve dikkat kaybıdır. Vücudun doğal dengesini bozan gündüz uykusu kişilerde dikkat kaybına yol açar ve gün içerisinde yaptıkları işten yeterli verimi alamazlar yaptıkları işe konsantre olamamakla birlikte fazla enerji kaybına yol açar.

Stres

Vücudun normal şartlarda gündüz uykusuna ihtiyacı olmadığı durumda vücudun uyumaya zorlandığı zamanlarda kişilerde ruhsal bozukluklara yol açar bu ruhsal bozukluklar kişinin gerginlik yaşamasına ve strese sürükler. Gündüz uykusu alışkanlığı olan kişilerde sosyal aktivitelerde yavaşlama ile birlikte asosyalleşme sürekli uyku uyuma ihtiyacı meydana gelir.

Peki sağlıklı bir uyku nasıl olmalıdır hayatınızda birkaç ufak düzenleme ile sağlıklı bir gece uykusu uyuyarak gündüz uykusuna ihtiyaç duymayabilirsiniz.

Sağlıklı Gece Uykusu Nasıl Olmalıdır

İnsan vücudu tamamen biyolojik saat dediğimiz faktöre göre hareket eder ve kendini 24 saatlik zaman diliminde gece ve gündüz olarak kendini adapte eder. Düzenli bir gece uykusunun alınması için gerekli olan saat aralığı yapılan araştırmalara göre ortalama 6-8 saat olarak kanıtlanmıştır. Peki, sağlıklı uyku için tavsiyeler nelerdir?

  • Akşam uyumanız gerektiği saati bırakın vücudunuz belirlesin uykunuz geldiği zaman yatağa girin kesinlikle vücudunuzu uykuya zorlamayın
  • Vücudumuz için en sağlık ve en verim aldığı uyku saati 22:00 – 02:00 aralığıdır
  • İş hayatınızı yatağınıza taşımayın bu sürekli beyninizi yorarak uykuya dalmanıza engel olacaktır ve siz uykuya dalsanız bile gece istemsizce beyninizi yoracaktır
  • Gün içerisinde sigara ve alkol tüketiminden kaçının
  • Yatağa geçmeden önce yemek yemekten kaçının uyumadan en erken 4 saat önce yemeğinizi yiyin
  • İçinde uyarıcı maddeler bulunan çay, kola, alkol ve içerisinde kafein bulunan içeceklerden kaçının
  • Gün içerisinde hafif egzersizler yapmaya özen gösterin bu egzersizler kesinlikle ağır olmamalıdır
  • Kendinize uygun ses ve ışık ortamını ayarlayın
  • Gün içerisinde stresten kaçının
  • Doktor tavsiyesi olmadan kullandığınız ilaçlar var ise ve uyku problemi yaşıyorsanız bu ilaçları kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın
  • Uyumadan önce ılık su ile alınacak 15 dakikalık bir duş sizin rahat uyumanıza yardımcı olacaktır.

Derin ve kesintisiz bir uyku strese karşı dirençli olmanıza ve gün içerisinde karşılaştığınız olumsuzluklara pozitif bakmanıza çok fayda sağlayacaktır. Şunu söylemeliyiz ki insan vücudu gece uyumaya ayarlanmış bir yapıya sahiptir eğer gündüz zorunlu uyumanızı gerektirecek bir durum yoksa gün içerisinde uyumaktan kesinlikle kaçınınız eğer gece uyku probleminiz var ise bu yüzden gündüz uyuma ihtiyacı duyuyorsanız yukarıda sizin için derlediğimiz sağlıklı gece uykusu nasıl olur maddelerini uygulayarak vücudunuzun rahat bir uyku uyumasına yardımcı olabilirsiniz, bunları uyguladıktan sonra hala uyku problemleri yaşıyorsanız vücudunuzun dengesini daha fazla bozmadan en kısa zaman içerisinde uzman bir doktordan yardım alınız.

SON YAZILAR