Ana Sayfa Genel Sağlık

Bel Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Kayması nedir?

Bel kayması yani spondilolistezis rahatsızlığı omurların diziliş bozukluğu oluşturmasıyla buna bağlı olarak da sinirleri veya diğer dokulara zarar vermesiyle oluşur. Vücudumuzda 24 adet vertebra yani omur bulunmaktadır. Bel kayması kalçadan itibaren başlayan ilk beş omurun bulunduğu kısmı etkilemektedir.

Bel kaymasının belirtileri nelerdir?

Çoğu hasta bel kayması rahatsızlığı yaşadığının farkında bile değildir. Basit bir bel ağrısı olarak görürler ve çoğunlukla radyografi sonucunda tesadüfen ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastaların çok bir şikayeti yoktur. Sadece omurların L1 ve L5 diye tabir edilen kalça bölgesinde ağrı hissedilebilir. Bu ağrılar bacaklara hatta topuklara kadar dağılır ve bu ağrılara siyatik adı verilir. Hasta barfiks demirinde askıda kaldığında ağrı azalır. Eğer sinirler zarar görürse hasta da uyuşukluk hissizlik ve karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.Bel kayması hastanın sosyal hayatını etkileyebileceği gibi hayat standartlarını da olumsuz yönde etkiler ve tedbirli olmaya iletir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Bel kayması tedavisi genel olarak üç yöntemle yapılır;

  • İlaçla tedavi
  • Fizik tedavi
  • Ameliyat

İlaçla Tedavi:Eğer ağrılar şiddetli olmadığı ve düzenli aralıklarla hissedildiği durumlarda ağrı kesiciler verilerek istirahat tavsiye edilir. Hastanın özelliklerine göre tedavi yöntemi belirlendiği için öncelikle hastanın hikayesi dinlenir ve buna uygun olarak gerekli görüldüğü takdirde fizyoterapi ile desteklenir. Eğer hasta ameliyatı reddederse ağrı hissedilen omurların arasına enjeksiyon yapılır ve ağrı kesici verilir. Geçici bir rahatlama sağlanması için çelik bedenli bel korsesi de verilir.

Fizik Tedavi:Fizik tedavi yönteminde hastalara soğuk veya sıcak kompresler, TENS uygulamaları, rahat pozisyonların bulunması, kas egzersizleri gibi bir çok yöntem uygulanır.

Ameliyat:Eğer ilk iki tedavi yönteminden sonuç alınamadıysa ameliyat gereklidir. Ameliyat bu rahatsızlık için çok önemli bir karardır. Ameliyatta veya sonrasında çok daha büyük rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu sebeple işin uzmanı bir doktora ameliyat olmanız çok önemlidir. Son dönemlerde teknolojinin de çok gelişmesiyle mikro hassas cerrahi yöntemleriyle riskler en aza indirilmiştir. Türkiye’de henüz yaygınlaşmasa da bu yöntem sıfır hata ile çalışmakta ama yine de tedbirli olmakta ve hastalığı iyi teşhis etmekte fayda vardır.

Yakalanmamak için neler yapılmalıdır?

Sürekli hareketsiz kalmak, ani hareketler yapmak, ısınmadan spor yapmak, ağır yük taşımak bu hastalığı tetiklemektedir. Duruş pozisyonlarımızda dik durmalıyız, ağırlık taşırken öne doğru eğilmemeli dizlerimizi kırarak yük kaldırmalıyız. Yüzme gibi sporlarla da kaslarımızı desteklemeli ve omurlarımızı güçlendirmeliyiz. Kalsiyum ihtiyaçlarımızı karşılamaları kalsiyum içerikli besinleri tüketmeliyiz. Kemikleri güçlendirecek en önemli mineral olan kalsiyum et suyu, süt gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. Doğal beslenmeli ve spor yapmalıyız. Bel ağrısı gibi problemlerle karşı karşıya kaldığımızda asla bel çektirme gibi batıl tedavi yöntemlerine itibar etmeyiniz.

SON YAZILAR